Szerverbérlethez választható diszkek

Wikis > Tudásbázis > Szerverbérlethez választható diszkek

Csak szerverdiszkeket alkalmazunk bérelhető szerverekbe.

A szerverdiszkek nem csak abban különböznek, hogy megbízhatóbbak és 7*24 órás üzemre tervezettek, hanem abban is más, pl. desktop diszkektől, hogy szerver üzemre tervezettek, konkrétan redundáns diszk elrendezésben (mirror vagy RAID) üzemre felkészítettek. Desktop és más diszkek üzemzavarokat okozhatnak szerverüzemben, egy diszk hibája megzavarhatja az egész szerver működését, mely zavar akár súlyos üzemkieséshez is vezethet. Éppen ezért nem szabad szerverekben mást, csak szerverdiszkeket alkalmazni.

Szerverdiszkek egyaránt készülnek mind SATA, mind SAS csatolófelülettel. A SAS diszkek szerverüzembe tipikusan gyorsabbak, terhelhetőbbek, mindazonáltal az esetek jelentős részében megfelelőek a SAS diszkek.

Extra IO teljesítményigény esetén hasznos vagy szükség lehet SSD-kre is, de az esetek többségében gazdaságosabbak, valamint sokkal nagyobb kapacitásúak a hagyományos diszkek. SSD-k esetén is vannak szervercélúak, SSD-k esetén még fontosabb, méghozzá több szempontból is fontos, hogy szervercélú SSD-ket alkalmazzunk. A szervercélú SSD-k szerverüzemre felkészítettek, nagyobb mennyiségű írást viselnek el, ezért lassabban használódnak el. Olcsóbb desktop/notebook SSD-ket ezért nem is alkalmazunk.

Választható SAS diszkek

SAS diszkek 2,5″ és 3,5″-es kivitelben érhetőek el, a gyors SAS diszkek 10000 vagy 15000 rpm fordulatszámúak, míg az ún. NL SAS diszkek 7200 rpm fordulatszámúak.

NL SAS diszkeket 1000, 2000, 3000, 4000 és 6000 GB-os méretben tudunk biztosítani.

SAS diszkeket támogató szerverekbe SATA diszkek alkalmazását tipikusan nem javasoljuk, illetve nem támogatjuk, noha áruk valamivel kedvezőbb, mint a SAS diszkeké, az árkülönbség nem olyan jelentős, hogy ne a jobbat alkalmazzuk. Kivétel backup célú szerverek, mert backup célra több terabyte-os diszkek esetén lényeges költség-megtakarítást lehet elérni kedvezőbb árú szerverdiszkekkel.

Gyors SAS diszkek sokkal költségesebbek, ritkábban indokolt csak használatuk, 15000 rpm-es 300, és 10000 rpm-es 900 és 1200 GB kapacitásúakat támogatunk.